Ατοπική δερματίτιδα

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία αλλεργική δερματοπάθεια. Τα κύρια  συμπτώματα είναι ο κνησμός, η ξηροδερμία και τα εξανθήματα που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος. Στα βρέφη εμφανίζεται από το δεύτερο μήνα έως και το πρώτο έτος της ζωής τους. Εντοπίζεται αρχικά στο πρόσωπο, στη συνέχεια στα άκρα, στον κορμό και στην εσωτερική επιφάνεια των αρθρώσεων. Συνυπάρχει με ξηρότητα του δέρματος.

Πού οφείλεται η ατοπική δερματίτιδα;

Η ατοπική δερματίτιδα οφείλεται σε κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Συνήθως το βρέφος γεννιέται με αλλεργική προδιάθεση, η οποία ενεργοποιείται από παράγοντες του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα την εκδήλωσή της.  Επιπλέον, εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς του παιδιού έχει παρουσιάσει ατοπική δερματίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα ,αλλεργικού άσθματος, οι πιθανότητες εκδήλωσης της πάθησης είναι αυξημένες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ήπιες μορφές της νόσου υποχωρούν τα πρώτα χρόνια της ζωής μέχρι την εφηβεία. Ωστόσο, ένα παιδί που έχει ατοπική δερματίτιδα παρουσιάζει αυξημένες πιθανότητες  να αναπτύξει και άλλο ατοπικό νόσημα στο μέλλον όπως ρινίτιδα, άσθμα, και πυρετός από χόρτο

Πώς αντιμετωπίζεται η ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά;

Η ατοπική δερματίτιδα αντιμετωπίζεται με ενυδατικά σκευάσματα, τοπικά κορτικοστεροειδή καθώς και αντιισταμινικά φάρμακα. Η θεραπεία περιλαμβάνει επίσης τοπικές αντιβιοτικές κρέμες ή  τοπικούς ανοσορυθμιστές. Η θεραπευτική αγωγή καθορίζεται από το γιατρό ανάλογα με την ηλικία και την κλινική εικόνα του ασθενούς. Είναι απαραίτητο να παρακολουθείται στενά η πορεία της υγείας του παιδιού και οι γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες του δερματολόγου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο