Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τα αντιηλιακά και τη βιταμίνη D

Skinmed Dermatology & Laser > Δερματολογία > Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τα αντιηλιακά και τη βιταμίνη D


Μύθος 1: “Η χρήση αντιηλιακού εμποδίζει πλήρως την παραγωγή βιταμίνης D”
Αλήθεια : Ενώ τα αντιηλιακά όντως μειώνουν την παραγωγή βιταμίνης D, δεν την εμποδίζουν εντελώς. Ακόμη και με τη χρήση αντιηλιακού, ένα μικρό ποσοστό UVB ακτινοβολίας διαπερνά το δέρμα. Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν αρκετό αντιηλιακό ή δεν το ανανεώνουν συχνά, επιτρέποντας έτσι κάποια παραγωγή βιταμίνης D.

Μύθος 2: “Χρειάζεται παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο για επαρκή βιταμίνη D”
Αλήθεια :: Μόλις λίγα λεπτά έκθεσης σε ηλιακό φως (π.χ. 10-15 λεπτά για ανοιχτόχρωμα δέρματα) μπορούν να παράγουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D. Η παρατεταμένη έκθεση αυξάνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και δερματικών βλαβών χωρίς να προσφέρει πρόσθετα οφέλη βιταμίνης D.

Μύθος 3: “Δεν χρειάζεται αντιηλιακό τις συννεφιασμένες μέρες”
Αλήθεια : Οι ακτίνες UV μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα. Μάλιστα, μέχρι και το 80% των ακτίνων UV μπορεί να περάσει μέσα από ελαφρά σύννεφα. Η χρήση αντιηλιακού είναι απαραίτητη ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Μύθος 4: “Η χρήση αντιηλιακού οδηγεί σε ανεπάρκεια βιταμίνης D”
Αλήθεια :: Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η κανονική χρήση αντιηλιακού οδηγεί σε ανεπάρκεια βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν επαρκή βιταμίνη D μέσω συνδυασμού περιορισμένης έκθεσης στον ήλιο, διατροφής και συμπληρωμάτων.

Μύθος 5: “Τα αντιηλιακά με υψηλό SPF μπλοκάρουν όλη τη βιταμίνη D”
Αλήθεια :: Ακόμη και τα αντιηλιακά με υψηλό SPF δεν μπλοκάρουν 100% τις UVB ακτίνες. Για παράδειγμα, ένα αντιηλιακό με SPF 30 φιλτράρει περίπου το 97% των UVB ακτίνων , επιτρέποντας ακόμα κάποια παραγωγή βιταμίνης D.

Μύθος 6: “Το “ασφαλές” μαύρισμα είναι καλός τρόπος για να αποκτήσετε βιταμίνη D”
Αλήθεια : Δεν υπάρχει “ασφαλές” μαύρισμα. Κάθε αλλαγή στο χρώμα του δέρματος είναι ένδειξη βλάβης του DNA. Η έκθεση στον ήλιο για μαύρισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και πρόωρης γήρανσης.

Μύθος 7: “Οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα δεν χρειάζονται αντιηλιακό”
Αλήθεια : Αν και το σκούρο δέρμα παρέχει κάποια φυσική προστασία από τις ακτίνες UV, δεν είναι αρκετή. Όλοι οι τύποι δέρματος χρειάζονται προστασία από τον ήλιο για την πρόληψη της βλάβης του DNA και του καρκίνου του δέρματος.

Μύθος 8:Τα παιδιά χρειάζονται έκθεση στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό για υγιή ανάπτυξη”
Αλήθεια : Τα παιδιά μπορούν να λάβουν επαρκή βιταμίνη D μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και περιορισμένης, προστατευμένης έκθεσης στον ήλιο. Η έκθεση χωρίς προστασία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων και μελλοντικού καρκίνου του δέρματος.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η προστασία από τον ήλιο και η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενες και μπορούν να επιτευχθούν με την κατάλληλη ισορροπία και καθοδήγηση από έναν δερματολόγο.​​​​​​​​​​​​​​​​

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο