Χημικό Πήλινγκ

Τι είναι το χημικό πήλινγκ;

Το χημικό πήλινγκ είναι μία μέθοδος βελτίωσης και λείανσης της υφής της επιδερμίδας με τη χρήση ειδικών απολεπιστικών παραγόντων. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται στο χημικό πήλινγκ προκαλούν την ελεγχόμενη απομάκρυνση των κατεστραμμένων στοιβάδων του δέρματος και την αναδιάταξη του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την ανανέωση της επιδερμίδας, τη βελτίωση της φωτογήρανσης, των ρυτίδων, και των διαταραχών μελάγχρωσης.  Η εφαρμογή του γίνεται κυρίως στο πρόσωπο, το ντεκολτέ, τα χέρια και τα πόδια.

Ποιες ουσίες χρησιμοποιούνται στο χημικό πήλινγκ;

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα διαλύματα των χημικών πήλινγκ είναι κυρίως διαλύματα φαινόλης, τριχλωροακετικού οξέως (TCA) και αλφαϋδροξυοξέων (ΑΗΑ) σε διάφορες πυκνότητες και συνδυασμούς, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αγωγή προετοιμασίας καθώς και η αγωγή μετά το χημικό πήλινγκ είναι εξίσου σημαντικά με το ίδιο το πήλινγκ, γιατί βοηθούν στην καλύτερη διείσδυση του πήλινγκ και επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης και ανάπλασης του δέρματος.

Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η εφαρμογή του χημικού πήλινγκ;

Το χημικό πήλινγκ είναι κατάλληλο για:

  •      Την αντιμετώπιση δυσχρωμιών στο δέρμα (κηλίδες, φακίδες  και πανάδες)
  •      Αντιγήρανση
  •      Την εξάλειψη λεπτών ρυτίδων γύρω από τα μάτια και το στόμα
  •      Τον έλεγχο της ακμής
  •      Την αντιμετώπιση των ουλών ακμής και των μετατραυματικών ουλών

Ποια είδη χημικών πήλινγκ υπάρχουν;

Ανάλογα με το πόσο ισχυρό είναι το χημικό διάλυμα που χρησιμοποιείται, τα χημικά πήλινγκ διακρίνονται σε επιφανειακά, μέσου βάθους και βαθιά. Τα επιφανειακά χημικά πήλινγκ συνιστώνται για την αντιμετώπιση της ακμής και των λεπτών ρυτίδων. Περιέχουν συνήθως άλφα υδροξυοξέα (ΑΗΑ) ή αμινοξέα φρούτων (AFA’s) – όπως το γλυκολικό, το γαλακτικό και το σαλικυλικό οξύ. Τα πήλινγκ μέσου βάθους εφαρμόζονται για την καταπολέμηση των ρυτίδων και των δυσχρωμιών και περιέχουν τριχλωροξικό οξύ (TCA). Τέλος, τα βαθιά χημικά πήλινγκ αντιμετωπίζουν τις βαθιές ρυτίδες, τις ουλές ακμής και τις πανάδες. Περιέχουν φαινόλη και τριχλωροξικό οξύ.

Έχει παρενέργειες η εφαρμογή του χημικού πήλινγκ;

Η απολέπιση,η  ερυθρότητα και η ξηρότητα του δέρματος είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα που εμφανίζονται μετά την εφαρμογή του χημικού πήλινγκ. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν σταδιακά, καθώς το δέρμα προσαρμόζεται στη θεραπεία. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται φαινόλη, μπορεί να δημιουργηθεί οίδημα και πρήξιμο στα μάτια.  Αρχικά, το δέρμα παρουσιάζει ερυθρότητα και στη συνέχεια παίρνει ένα ροζ χρώμα που διαρκεί για λίγες ημέρες. Σε αυτό το διάστημα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία και αναπλαστική-ενυδατική κρέμα, για να προλάβετε την εμφάνιση δυσχρωμιών.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο