Δερματοσκόπηση – Έλεγχος σπίλων

Skinmed Dermatology & Laser > Δερματολογία > Δερματοσκόπηση – Έλεγχος σπίλων

Τι είναι η δερματοσκόπηση;

Η δερματοσκόπηση είναι μια ειδική απεικονιστική μέθοδος των σπίλων, η οποία πραγματοποιείται με το δερματοσκόπιο, ένα ειδικό εργαλειο που μεγεθύνει την εικόνα των σπίλων και βοηθά το δερματολόγο να τον εξετάσει και να τον αξιολογήσει. Με τη χρήση ενός αλγόριθμου ορίζεται κατα πόσο ένας σπίλος είναι αβλαβής, εάν χρειάζεται να γίνει βιοψία ή να αφαιρεθεί. Τα δεδομένα για τον κάθε ασθενή αποθηκεύονται και έτσι μπορεί να παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα την εξέλιξη των σπίλων του. Συνιστάται να πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο, εκτός αν κριθεί απαραίτητη η επανεξέταση ενός σπίλου σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Η δερματοσκόπηση αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέταση για όλους μας, αλλά κυρίως για άτομα με μεγάλο αριθμό σπίλων (50-100), ανοιχτό φωτότυπο, καθώς και με ιστορικό μελανώματος στην οικογένειά τους.

Ποια χαρακτηριστικά των σπίλων ελέγχονται;

Τα  σημεία των σπίλων που ελέγχονται με τη δερματοσκόπηση και υποδεικνύουν ότι ένας σπίλος είναι «ύποπτος» για ανάπτυξη μελανώματος είναι:

  •          Η ασυμετρία
  •          Οι αλλαγές και η ανομοιογένεια στο χρώμα
  •          Να έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά
  •          Να αιμορραγεί ή να προκαλεί κνησμό
  •          Μείωση ή αύξηση του μεγέθους, πάχους
  •          Η εμφάνιση νέων σπίλων μετά την ηλικία των 25 ετών

Εφόσον τα παραπάνω χαρακτηριστικά παρατηρηθούν εγκαίρως, μπορεί να προληφθεί η ανάπτυξη μελανώματος, που είναι μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου. Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευθεί πλήρως εάν διαγνωστεί έγκαιρα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο