Τι είναι οι εφηλίδες (Πανάδες);

Ο ήλιος, η γήρανση της επιδερμίδας και η γενετική προδιάθεση, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες που επηρεάζουν το χρώμα της επιδερμίδας. Η μελανίνη (η χρωστική που δίνει χρώμα στην επιδερμίδα μας), κατανέμεται ανομοιόμορφα και συσσωρεύεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα το χρώμα της να γίνεται ανομοιόμορφο και να σχηματίζονται κηλίδες.

Οι εφηλίδες (πανάδες) είναι οι κηλίδες  που εμφανίζονται στο πρόσωπο ως αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο. Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και οι γεροντικές κηλίδες, που εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα, κυρίως στα χέρια, στο στέρνο και στη ράχη. Οι εφηλίδες έχουν καφέ ή μαυρο χρώμα, και εμφανίζονται κυρίως σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Οφείλονται στην αυξημένη μελαχρωση της βασικής στιβάδας λόγω της υπερδραστηριότητας των μελανοκυττάρων. Οι γεροντικές κηλίδες εμφανίζονται σε όλους τους τύπους δέρματος και τα όρια τους είναι ασαφή. Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην εμφάνισή τους.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι εφηλίδες και οι γεροντικές κηλίδες;

Οι εφηλίδες (πανάδες) και οι γεροντικές κηλίδες μπορούν να αντιμετωπιστούν με:

  •          Χημικό πήλινγκ: Εφαρμόζεται βαθύ χημικό πήλινγκ ή μέσου βάθους, ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος.
  •          Laser: Με την εφαρμογή ειδικού laser αφαιρείται η επιφανειακή μελανίνη, και το δέρμα επανέρχεται στο φυσικό του χρώμα. Συνήθως  απαιτούνται 3-4 συνεδρίες ανά 1 μήνα.
  •          Λευκαντικές κρέμες
  •          Κρυοθεραπεία
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο