Ευρυαγγείες

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες προκαλούνται από τη διεύρυνση των τριχοειδών αγγείων, τα οποία αποκτούν γαλάζιο ή κόκκινο χρώμα και παίρνουν τη μορφή ιστού αράχνης. Εντοπίζονται κυρίως στα πόδια και το πρόσωπο και καλύπτουν πολύ μικρή έως πολύ μεγάλη περιοχή του δέρματος. Οι ευρυαγγείες είναι ενα πρόβλημα που απασχολεί κατά κύριο λόγο τος γυναίκες, ειδικά μετά την ηλικία των 40 ετών. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ενέχουν κινδύνουν για την υγεία, ωστόσο συνοδεύονται από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως πόνο, πρήξιμο, κνησμό, αίσθημα βάρους και καύσου.

Πού οφείλονται οι ευρυαγγείες;

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση των ευρυαγγειών. Ορισμένοι από αυτούς είναι:

  •          Η κληρονομικότητα
  •          Οι ορμονικές μεταβολές, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην εμμηνόπαυση ή σε περιπτώσεις όπου λαμβάνονται αντισυλληπτικά χάπια
  •          Η πολύωρη ορθοστασία και η έλλειψη φυσικής άσκησης
  •          Η έκθεση στον ήλιο
  •          Το κάπνισμα
  •          Η παχυσαρκία

 

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες αντιμετωπίζονται με σκληροθεραπεία ή με ειδικό laser.

Σκληροθεραπεία

Η σκληροθεραπεία είναι μία ενέσιμη θεραπεία για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, κατά την οποία γίνονται ενέσεις σκληρυντικού διαλύματος απευθείας πάνω στην πάσχουσα περιοχή. Το διάλυμα που εγχύεται προκαλεί θρόμβωση στα τριχοειδή αγγεία, στη συνέχεια ενώνονται και κατόπιν σφραγίζονται. Η ροή του αίματος σταματά και οι ευρυαγγείες σταδιακά εξαφανίζονται. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας γίνονται έως και 10 ενέσεις. Μετά την επέμβαση,  ο ασθενής θα πρέπει να φορέσει ένα ειδικό ελαστικό καλσόν για διάστημα 3 ημερών. Η σκληροθεραπεία είναι μία απόλυτα ασφαλής μέθοδος, εφόσον πραγματοποιηθεί από έμπειρο ιατρό. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς μπορεί να εξαλείψει έως και το 90% των ευρυαγγειών.

Θεραπεία ευρυαγγειών με laser

H θεραπεία ευρυαγγειών laser είναι ιδανική σε περιπτώσεις όπου τα αγγεία έχουν διάμετρο έως ένα χιλιοστό. Είναι ιδανική για τις ευρυαγγείες στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα. Η θεραπεία χρησιμοποιεί έντονες ακτίνες φωτός που εξαλείφουν τις ευρυαγγείες χωρίς να προκαλούν βλάβες στο δέρμα. Συνήθως απαιτούνται περισσότερες από μία συνεδρίες για την πλήρη εξάλειψη του προβλήματος. Δεν απαιτείται η εφαρμογή ελαστικού καλσόν, όπως στη σκληροθεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία ευρυαγγειών με laser ακολουθεί τη σκληροθεραπεία, για να αντιμετωπιστούν τα μικρότερα αγγεία που έχουν ενδεχομένως παραμείνει.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο