Κονδυλώματα

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι μικρές διογκώσεις του δέρματος και είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες. Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιο HPV (Human Pappiloma Virus) και συνήθως μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Έχουν διαπιστωθεί 100 περίπου διαφορετικά στελέχη του ιού και μερικά από αυτά προκαλούν διογκώσεις στο δέρμα, οι οποίες αντιμετωπίζονται με τις κατάλληλες θεραπείες κονδυλωμάτων.  Τα κονδυλώματα εμφανίζονται μεμονωμένα  ή κατά ομάδες στην γεννητική περιοχή ανδρών και γυναικών (πέος, όσχεο, χείλη του κόλπου, αιδοίο, πρωκτός, περίνεο).

 

Πως εφαρμόζεται η κρυοχειρουργική στα κονδυλώματα;

Η κρυοχειρουργική βασίζεται στο υγρό άζωτο το οποίο διατηρείται σε σταθερή θερμοκρασία -196 0C. Ένας απλός ψεκασμός πάνω στα κονδυλώματα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο της δερματικής βλάβης, ο οποίος οφείλεται στην κρυσταλλοποίηση του ενδοκυττάριου και του εξωκυττάριου υγρού εξ αιτίας του πάγου.

Η θεραπεία κονδυλωμάτων με κρυοχειρουργική μπορεί να εφαρμοστεί με τους εξής διαφορετικούς τρόπους:

  •          Με βαμβακοφόρο στυλεό
  •          Με άμεσο ψεκασμό
  •          Με κρυώδιο

Συνήθως απαιτούνται 1-2 κύκλοι ψύξεως αναλόγως της κρίσης της Δρ. Μαργαρώνη.

Αποτελέσματα  της κρυοχειρουργικής θεραπείας κονδυλωμάτων

Μετά την ψύξη του κονδυλώματος, εμφανίζεται ερύθημα, οίδημα και στη συνέχεια σχηματίζεται ξηρά εφελκίδα (κρούστα) και το τραύμα επουλώνεται μετά από μερικές ημέρες. Συνήθως δεν σχηματίζεται ουλή ή αν σχηματιστεί είναι πολύ περιορισμένη.

Η κρουχειρουργική είναι καλά ανεκτή και δεν απαιτείται τοπική αναισθησία εκτός αν κρίνει διαφορετικά η δερματολόγος. Μετά το πέρος της θεραπείας δίνονται περαιτέρω οδηγίες από την Δρ. Μαργαρώνη, για να αποφευχθεί η επιμόλυνση της πληγής.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο