Τι είναι το μέλασμα;

Το μέλασμα (πανάδα) είναι μια δυσχρωμία του δέρματος που συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο. Παρουσιάζεται κυρίως στις γυναίκες, σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση μελάσματος είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, οι ορμονικές διαταραχές, η κληρονομικότητα, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, καθώς και το έντονο στρες.

Πώς αντιμετωπίζεται το μέλασμα;

Για την αποφυγή επιδείνωσης της κατάστασης, συνιστάται η προστασία του δέρματος από τον ήλιο καθώς και η συστηματική χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας. Το μέλασμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, χημικό πήλινγκ ή με τη χρήση laser.

Φαρμακευτική αγωγή: Ειδικές κρέμες αποχρωματισμού που περιέχουν υδροκινόνη ή κορτικοστεροειδή που έχουν την ιδιότητα να αναστέλλουντη βιοσύνθεση της μελανίνης.

Χημικά πήλινγκ:  Χρησιμοποιείται κυρίως το γλυκολικό οξύ, που απομακρύνει τη μελανίνη και επαναφέρει το χρώμα του δέρματος.

Θεραπεία με laser: Χρησιμοποιείται ειδικό laser που εκπέμπει σε μήκος κύματος 600nm. Πραγματοποιεί τοπική φωτοθερμόλυση και βοηθά στην εξάλειψη των δυσχρωμιών.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο