Μυκητίαση

Τι είναι η μυκητίαση;

Η μυκητίαση είναι μία λοίμωξη που αναπτύσσεται στο δέρμα και οφείλεται σε μικροοργανισμούς, τους μύκητες. Εμφανίζεται σε σημεία του σώματος όπως τα πόδια, στο τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια και τα γεννητικά όργανα. Ο κνησμός, η ερυθρότητα, η εμφάνιση εξανθημάτων και η απολέπιση του δέρματος είναι μεταξύ των βασικών συμπτωμάτων της μυκητίασης του δέρματος. Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων είναι η υψηλή θερμοκρασία, η υγρασία και η ελλιπής υγιεινή.

Πώς μεταδίδεται η μυκητίαση;

Η μυκητίαση είναι μία ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω δερματικής επαφής, της κοινής χρήσης αντικειμένων όπως πετσέτες, ρούχα και χτένες, μέσω της χρήσης πισίνας, ή με την επαφή με μολυσμένα ζώα. Συνεπώς, για να μειώσουμε τις πιθανότητες να προσβληθούμε από κάποιο μύκητα, θα πρέπει να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε προσωπικά είδη με άλλα άτομα.

Πώς αντιμετωπίζεται η μυκητίαση;

Οι μύκητες έχουν την τάση να εξαπλώνονται γρήγορα, γι αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατόν. Η μυκητίαση θεραπεύεται με τοπική η συστηματική φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει αντιμυκητιασικές κρέμες ή χάπια που περιέχουν αμορολφίνη, κετοκοναζόλη, ιτρακοναζόλη, και φλουκοναζόλη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο