Μυρμηκιές

Τι είναι οι μυρμηκιές;

Οι μυρμηκιές είναι καλοήθεις υπερπλασίες  του  δέρματος , οι οποίες εμφανίζονται συνήθως στα χέρια και στα πόδια, αλλά ενδέχεται να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος. Το 50% περίπου των περιπτώσεων εξαφανίζεται  αυτόματα  χωρίς θεραπεία, αλλά καλό είναι να αντιμετωπίζονται αμέσως γιατί είναι εξαιρετικά μεταδοτικές.

Οι μυρμηκιές μεταδίδονται με την άμεση επαφή του δέρματος με μία μολυσμένη περιοχή, καθώς και με το άγγιγμα υγρών επιφανειών όπως τα δάπεδα σε πισίνες, τα οποία έχουν μολυνθεί από άτομα που πάσχουν.

Οι μυρμηκιές προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), o οποίος προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα με μορφή κουνουπιδιού.

Ποιοι είναι οι τύποι της μυρμηκιάς;

Η μυρμηκιά  διακρίνεται στους εξής τύπους:

 •          Κοινή μυρμηκιά. Πρόκειται για ανώδυνα καλοήθη εξογκώματα που,οι  μυρμηκιές μπορεί να είναι στρογγυλές ή με ακανόνιστο σχήμα με λευκό, γκρίζο ή καφέ χρώμα. Οι κοινές μυρμηκιές αναπτύσσονται συνήθως γύρω από τα νύχια, τα δάχτυλα και το πίσω μέρος της παλάμης, αλλά μπορεί να εμφανιστούν επίσης στα γόνατα και στο πρόσωπο, σε περιπτώσεις που το δέρμα έχει τραυματιστεί.
 •          Μυρμηκιά  των ποδιών. Οι μυρμηκιές των ποδιών εμφανίζονται μόνο στο πέλμα, είναι πολύ επώδυνες και έχουν ανώμαλη, εξογκωμένη και υπερκερατωσική  επιφάνεια. Το χρώμα τους είναι στο χρώμα του δέρματος  και συνήθως είναι πολύ επώδυνες  αν δεν αντιμετωπιστούν.
 •          Ομαλές  μυρμηκιές. Αναπτύσσονται διάσπαρτα,   και έχουν καστανό  χρώμα. Στους ενήλικες άνδρες εμφανίζονται κυρίως στο πηγούνι και στα μάγουλα ενώ στις γυναίκες εμφανίζονται στις γάμπες. Στα παιδιά εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο.
 •          Επίπεδη μυρμηκιά. Είναι ομαλή μυρμηκιά με επίπεδη ή ελαφρά εξογκωμένη επιφάνεια, η οποία εμφανίζεται στο πρόσωπο ή στο πίσω μέρος των χεριών.
 •          Νηματοειδής μυρμηκιά. Πρόκειται για μακριά λεπτά εξογκώματα στα χείλη, τις βλεφαρίδες το πρόσωπο και το λαιμό.
 •          Μυρμηκιά  γεννητικών οργάνων. Εμφανίζονται γύρω από τον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα και μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή.
 •          Διάσπαρτη μυρμηκιά. Πρόκειται για ένα σύνολο μικρών μυρμηκιών που σχηματίζουν συστάδα.

 

Πως θεραπεύονται οι μυρμηκιές;

Η κρυοθεραπεία – κρυοχειρουργική είναι η συνήθης πρακτική για την αντιμετώπιση των μυρμηκιών. Στην κρυοχειρουργική η μυρμηκιά ψύχεται με τη βοήθεια υγρού αζώτου σε θερμοκρασία -196 0C,  με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο παθολογικός ιστός και  δημιουργηθεί μια φλύκταινα γύρω από τη μυρμηκιά. Ο  ιστός αποπίπτει σε διάστημα μίας εβδομάδας περίπου.

Οι μεγαλύτερες μυρμηκιές πιθανόν να απαιτούν περισσότερες από μία θεραπείες σε διάστημα 3-4 εβδομάδων μεταξύ τους, ανάλογα με την κρίση της δερματολόγου Δρ. Μαργαρώνη.

Άλλες εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας μυρμηκιών, είναι:

 •          Η χειρουργική αφαίρεση της μυρμηκιάς
 •          Η καύση ή ηλεκτροκαυτηρίαση
 •          Η χρήση laser
 •          Η εφαρμογή ιμικουιμόδης
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο