Μυρμηγκιές

Τι είναι οι μυρμηγκιές;

Οι μυρμηγκιές είναι καλοήθεις υπερπλασίες  του  δέρματος , οι οποίες εμφανίζονται συνήθως στα χέρια και στα πόδια, αλλά ενδέχεται να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος. Το 50% περίπου των περιπτώσεων εξαφανίζεται  αυτόματα  χωρίς θεραπεία, αλλά καλό είναι να αντιμετωπίζονται αμέσως γιατί είναι εξαιρετικά μεταδοτικές.

Οι μυρμηγκιές μεταδίδονται με την άμεση επαφή του δέρματος με μία μολυσμένη περιοχή, καθώς και με το άγγιγμα υγρών επιφανειών όπως τα δάπεδα σε πισίνες, τα οποία έχουν μολυνθεί από άτομα που πάσχουν.

Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), o οποίος προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα με μορφή κουνουπιδιού.

Ποιοι είναι οι τύποι της μυρμηγκιάς;

Η μυρμηγκιά  διακρίνεται στους εξής τύπους:

  •          Κοινή μυρμηγκιά. Πρόκειται για ανώδυνα καλοήθη εξογκώματα που, οι  μυρμηγκιές μπορεί να είναι στρογγυλές ή με ακανόνιστο σχήμα με λευκό, γκρίζο ή καφέ χρώμα. Οι κοινές μυρμηγκιές αναπτύσσονται συνήθως γύρω από τα νύχια, τα δάχτυλα και το πίσω μέρος της παλάμης, αλλά μπορεί να εμφανιστούν επίσης στα γόνατα και στο πρόσωπο, σε περιπτώσεις που το δέρμα έχει τραυματιστεί.
  •          Μυρμηγκιά  των ποδιών. Οι μυρμηγκιές των ποδιών εμφανίζονται μόνο στο πέλμα, είναι πολύ επώδυνες και έχουν ανώμαλη, εξογκωμένη και υπερκερατωσική επιφάνεια. Το χρώμα τους είναι στο χρώμα του δέρματος  και συνήθως είναι πολύ επώδυνες  αν δεν αντιμετωπιστούν.
  •          Ομαλές  μυρμηγκιές. Αναπτύσσονται διάσπαρτα,   και έχουν καστανό  χρώμα. Στους ενήλικες άνδρες εμφανίζονται κυρίως στο πηγούνι και στα μάγουλα ενώ στις γυναίκες εμφανίζονται στις γάμπες. Στα παιδιά εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο.
  •          Επίπεδη μυρμηγκιά. Είναι ομαλή μυρμηγκιά με επίπεδη ή ελαφρά εξογκωμένη επιφάνεια, η οποία εμφανίζεται στο πρόσωπο ή στο πίσω μέρος των χεριών.
  •          Νηματοειδής μυρμηγκιά. Πρόκειται για μακριά λεπτά εξογκώματα στα χείλη, τις βλεφαρίδες το πρόσωπο και το λαιμό.
  •          Μυρμηγκιά  γεννητικών οργάνων. Εμφανίζονται γύρω από τον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα και μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή.
  •          Διάσπαρτη μυρμηγκιά. Πρόκειται για ένα σύνολο μικρών μυρμηγκιών που σχηματίζουν συστάδα.

Πως θεραπεύονται οι μυρμηγκιές;

Η κρυοθεραπεία – κρυοχειρουργική είναι η συνήθης πρακτική για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών. Στην κρυοχειρουργική η μυρμηγκιά ψύχεται με τη βοήθεια υγρού αζώτου σε θερμοκρασία -196 0C,  με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο παθολογικός ιστός και  δημιουργηθεί μια φλύκταινα γύρω από τη μυρμηγκιά. Ο  ιστός αποπίπτει σε διάστημα μίας εβδομάδας περίπου.

Οι μεγαλύτερες μυρμηγκιές πιθανόν να απαιτούν περισσότερες από μία θεραπείες σε διάστημα 3-4 εβδομάδων μεταξύ τους, ανάλογα με την κρίση της δερματολόγου Δρ. Μαργαρώνη.

Άλλες εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας μυρμηγκιών, είναι:

  •          Η χειρουργική αφαίρεση της μυρμηγκιάς
  •          Η καύση ή ηλεκτροκαυτηρίαση
  •          Η χρήση laser
  •          Η εφαρμογή ιμικουιμόδης
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο