Η ακμή είναι μια από τις πιο συχνές δερματοπάθειες. Εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Πρόκειται για φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου και του κορμού. Η ακμή παρατηρείται συχνότερα στην εφηβεία και είναι βαρύτερη στα αγόρια.

Η ακμή εκδηλώνεται με φαγέσωρες (φαγεσωρική), βλατιδοφλύκταινες (βλατιδοφλυκταινώδης) ή οζίδια και κύστεις ( οζιδιακή και κυστική ακμή). Σπανιότερα εμφανίζεται ακμή στην ενήλικη γυναίκα καθώς και κεραυνοβόλος ακμή με οξεία έναρξη βαριάς κυστικής ακμής.

Η ακμή προκύπτει από μια διαταραχή της κερατινοποιήσης των τριχικών θυλάκων κατά την οποία το κερατινώδες υλικό γίνεται πυκνότερο και αποφράσσει την έκκριση του σμήγματος. Η διαταραχή αυτή σε συνδυασμό με την επίδραση ορμονών (ανδρογόνων ) καθώς και μικροβίων (propionibacterium acnes), σε άτομα με κατάλληλο γενετικό υπόστρωμα, οδηγεί σε υπερπαραγωγή σμήγματος, άσηπτη φλεγμονή και σαν επακόλουθο απόφραξη του τριχικού θυλάκου με σμήγμα.Η ακμή μπορεί να επιδεινωθεί από το stress καθώς και από εδοκρινολογικές διαταραχές ή κατά την εμμηνορρυσία. Φάρμακα όπως η κορτιζόνη προκαλούν επίσης παρόξυνση. Ωστόσο, η ακμή δεν προκαλείται από την κατανάλωση σοκολάτας ή λιπαρών τροφών όπως συχνά πιστεύουν οι ασθενεις.

Ανάλογα με την κλινική εικόνα και φυσικά την ηλικία η ακμή αντιμετωπίζεται με τοπική ή και συστηματική θεραπεία. Οι τοπικές θεραπείες της ακμής περιλαμβάνουν τοπικά ρετινοειδή, την γέλη του υπεροξειδίου του βενζολίου, τοπικά αντιβιοτικά. Οι συστηματικές θεραπείες περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά ή την ισοτρετινοίνη.
Η χορήγηση ισοτρετινοίνης από το στόμα σε βαριά κυστική ακμή έχει άριστα αποτελέσματα. Λανθασμένα οι περισσότεροι γονείς φοβούνται όταν ακούνε ότι είναι απαραίτητη η χορήγηση της στο παιδί τους. Η χρήση της είναι απόλυτα ασφαλής εφόσον ο ιατρός σας γνωρίζει πολύ καλά τις οδηγίες του φαρμάκου, κάνει τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και παρακολουθεί τον ασθενή κάθε μήνα.
Στην ακμή είναι απαραίτητος ο βαθύς καθαρισμός προσώπου προκειμένου να απομακρυνθεί το σμήγμα.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο