Υπερτροφικές ουλές και χηλοειδή

Skinmed Dermatology & Laser > Δερματολογία > Υπερτροφικές ουλές και χηλοειδή

Πώς δημιουργούνται οι ουλές και τα χηλοειδή;

Μετά από έναν τραυματισμό στο δέρμα, δημιουργούνται σημάδια καθώς ενεργοποιούνται μηχανισμοί από τον ίδιο τον οργανισμό, για τη διατήρηση της δομής και της λειτουργίας του ιστού που έχει υποστεί την βλάβη. Η ελλιπής επούλωση ενός τραύματος οδηγεί στη δημιουργία ουλών.

Οι υπερτροφικές ουλές είναι αυτές που δεν ξεπερνούν τα όρια του αρχικού τραύματος. Είναι συνήθως παχιές, εμφανίζονται λίγο καιρό μετά τον τραυματισμό και βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Τα χηλοειδή είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τις υπερτροφικές ουλές, έχουν ακανόνιστο σχήμα και επεκτείνονται συνήθως  πέρα από τα όρια του αρχικού τραύματος Τα σημεία του σώματος όπου εμφανίζονται συνήθως τα χηλοειδή είναι ο θώρακας, οι ώμοι, η πλάτη, τα αυτιά και το στέρνο.

Πώς αντιμετωπίζονται οι υπερτροφικές ουλές και τα χηλοειδή;

Οι υπερτροφικές ουλές και τα χηλοειδή αντιμετωπίζονται χειρουργικά, με ενέσιμες θεραπείες, με κρυοθεραπεία ή με ειδικό laser. Η ενέσιμη θεραπεία περιλαμβάνει ενέσεις με κορτικοστεροειδή μία φορά το μήνα. Οι ουσίες αυτές μειώνουν το σχηματισμό των ινών του κολλαγόνου και βελτιώνουν την όψη της ουλής. Η θεραπεία με laser αποσκοπεί στο σχηματισμό κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα την επούλωση της ουλής και της βελτίωσης του χρώματός της. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα χημικά πήλινγκ μπορούν να βελτιώσουν την όψη των ουλών. Χορηγούνται επίσης κρέμες και επιθέματα σιλικόνης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο